Живот и здравље

Тушт-коров који лечи

Тушт којег можете пронаћи и под називима тушањ, тушац,тушњак и портулак је једногодишња зељаста биљка. Латински назив му је Портулацеа олерацеа и припада породици портулацацеае. Тушт спада у врсту зељастог поврћа. Мислили сте да је коров?! Тушт је врло корисна и лековита биљка!
Његово порекло је из Индије и Кине где се користио као зачин и поврће. Иначе ова биљка била је позната и старим Египћанима. До тушта уопште није тешко доћи пошто на нашим просторима расте као самоникла биљка као и у многим другим крајевима света, међутим постоје и делови ове планете где се тушт узгаја. Најбоље успева на плодном, песковитом тлу и на суначаним местима, али је исто тако веома отпоран и добро расте и у неповољним условима.

Неки га сматрају коровом или боље речено корисним коровом, поготово у њивама. Тушт када расте око племените културе, својим разгранатим стаблом прекрива површину око племените културе и тиме спречава исушивање земљишта, отуда назив користан коров.

Тушт је богат омага 3 масним киселинана, препун је витамина Ц, али су присутни и витамин А, Витамин Б и витамин Е, калцијум, магнезијум, гвожђе и многи други антиоксиданси.

Користи се у кулинарству и носи епитет веома укусне биљке. Узима се његов надземни део, како у сировом тако и у куваном облику. Млади листови тушта су благо кисело- сланог укуса, са веома израженом аромом.

Када је млад, тушт је одличан за салате, поготово у комбинацији са другим поврћем. Старији листови се пре употребе кувају или се спремају као вариво, попут другог лиснатог зеленог поврћа. Начин прављења тушта је веома слично прављењу спанаћа.
С обзиром да је лак за гајење, најбољи је лиснати извор корисних једињења познатих као омага – 3 масне киселине. Оне помажу у спречавању крвних угрушака који изазивају срчани удар. Поред тога тушт је богат антиоксидансима, који такође помажу у спречавању срчаног удара и рака. Тушт је богат калцијумом и магнезијумом. Калцијум је веома добар за срце, али је најбољи када се узима у комбинацији са магнезијумом. Тушт у саби садржи једнаке количине магнезијума и калцијума, тако да у овој биљци имате тачно оно што је потребно за здравље вашег срца.
Јача кости, мишиће и везивна ткива

Магнезијум је занчајан минерал за развој мишича, костију и везивног ткива. Тушт је препун магнезијума, тако да можете направити одличну салату. За бољи укус и дејство помешајте свеж тушт, грашак, спанаћ, и зелену салату. Ако имате при руци мало маковог зрна, можете га слободно дадати у ову салату, пошто и оно садржи магнезијум.

Борац против депресије

Многи људи имају велику потребу да једу када су депресивни. А управо храна и може да помогне, наравно, ако једете праву храну. Храна која садржи минерале магнезијум и калијум има доказано антидепресивно дејство. Тушт, који је веома богат овим минералима, такође је и богат другим супстанцама с антидепресивним дејством,укључујући калијум, фолат (облик фолне киселине који се јавља у природи). Заправо, тушт садржи и до невероватних 16 процената антидепресивних једињења. Салата која је одлична против депресије, а коју свако може да направи је зелена салата, штир, тушт и поточарка. Ако имате при руци, можете додати мало и мајчине душице, јер садржи велике количине антидепресивног минерала литијума.

Одличан против бора

Тушт је, као што смо рекли, препун антиоксидансима. Тако да када дођете до њега, најбоље у сировом стању, можете користити његове листове за салату. А можете да направите и умирујућу маску за лице. Пропустите ову лековиту биљку кроз блендер или соковник и натапкајте на лице. Исперите после 15-30 минута.

Против болести десни

Храна богата магнезијумом и витамином Ц често се препоручује за лечење болести десни. Тушт који обилује магнезијумом може вам веома помоћи. Можете да га спремите на исти начин као и спанаћ. Ако му придодате још неколико других биљака укључујући колијандер,маслачак, корен сладића,листове зелене салате, семе мака, спанаћ, листове коприве и боранију, добићете праву ризницу магнезијума. Тако да ћете болести десни, попут гингивитиса држати подаље од вас.

Против главобоље

Нутиционисти препоручују узимање 600мг магнезијума дневно, ако сте склони главобољама.Недостатак магнезијума је откривен код људи који пате од главобоља прећене напетошћу или мигрене. Магнезијум можете уносити и путем исхране и за то је тушт на водећем месту, а за њим су одмах овас и спанаћ.

Херпес Зостер

Ова лековита биљка у Кини има репутацију средства за лечење херпеса. Зато га припремите на пари као спанаћ и добићете веома укусну намирницу која ће вам бити од користи.

Кандидијаза

Витамин А ( и бета – каротин ), витамни Ц и витамин Е су прави погодак када је ојачавање имуног система у питању против гљивичне инфекције било које врсте.Тушт је најбољи прехрамбени извор ових хранљивих материја.

Против кожних обољења

Као и шаргарепа тушт садржи богате количине каротеноида. Тако да можете да направите одличне маске за проблематичан део на кожи и очекујете веома лековит учинак. Ставите шаку тушта и шаргарепе у блендер, ако имате додајте мало ананаса и изблендајте. Добићете освежавајућу маску, коју можете слободно стављати и на лице. Држите је 20 минута, потом исперите.

Код хроничног замора

Заговорници узимања сокова у здравствене сврхе наглашавају значај уношења магнезијума из поврћа за повећање енергије и издржљивости. Уколико желите да уносте више магнезијума, узимајте тушт, махунарке, спанаћ, зелену салату, коприву,корен сладића, маково зрно и колијандер. Можете да узимате и синтетички магнезијум ( неопходна дневна количина је 400 мг ), али се саветује да је здравије уности магнезјум из биљака. Због чега? Када уносите минерал синтетичким путем ви уносите само тај минерал, а када тај исти минерал узимате из хране добијате поред минерала и све остале терапеутске фитохемикалије које вам биљке у храни нуде. А оне се понекад броје на стотине.

Против старења

Посебно богат антиоксидансима, тушт је биљка која избија на чело у траженој комбинацији антиоксидансних витамина А, Ц, и Е. Такође је богат и глутатионом, који је истовремено и јак антиоксиданс и ојачава имуни систем. Глутатион можете пронаћи у поврћу као што су шпаргла, купус,карфиол, кромпир и парадајз. Од воћа пун глутатином је авокадо, грејпфрут,поморанџа, бресква и лубеница.

 

Салата од Тушта

4-5 шаке очишћеног тушта
гранчица свеже мирођије
1 празилук
влашац
2 мала свежа корнишона
2-3 чена белог лука
сирће, со, уље
мало руколе
по жељи можете додати туњевину и кувана јаја.

Припрема:

Опрани и очишћени тушт обарити у кључалој води неких 2-3 минута, процедити и ставити у чинију. Празилук насецкати на колутове, корнишоне на коцкице, а зачинско биље ситно насецкати. Руколу не сецкати. Све сјединити и по укусу посолити и зачинити сирћетом и уљем.

Comment here